Wat betekenen al die specificaties bij de schoenen nu eigenlijk, en wat kan je er mee..?

Tip: Je kunt op de plaatjes klikken om ze te vergroten.

In deze blog geven we een korte uitleg over welke specificaties er bij de schoenen staan en wat deze nu eigenlijk betekenen.

We behandelen: 

  • Welke invloed de specificaties hebben op de schoenen
  • Hoe weet je hoe vlak of steil schoenen zijn
  • Met welke gegevens je precies kan vinden waar je naar opzoek bent
  • Hoe wij hakhoogten indelen


  • Lees en leer hier meer over de volgende specificaties en onderwerpen:

  • Hakhoogte & Plateau-hoogte
  • Loophoogte
  • Hak afstand
  • Belasting/Gewichtverdeling bij het dragen van hakken
  • Ook leggen we uit wat de hellingshoek is (hoe steil je schoenen zijn)
  • Indeling van hak/loophoogte
  •  


    Hakhoogte en Plateau-hoogte:

    De hakhoogte en plateau-hoogte zijn voor veel mensen de belangrijkste factoren als ze zoeken naar heels. Bij paaldansen/exotic dance/pole fitness on heels wordt er vaker over het aantal inches gesproken dan over het aantal cm. Wij vermelden voor het gemak zowel de hoogte in inch als in cm, dan hoef je deze niet zelf om te rekenen :)

    Hoe de hak- en plateau-hoogte wordt gemeten:

     

    Hakhoogte (afgekort "HH")

    Plateau-hoogte (afgekort "PF")

    De hakhoogte wordt door Pleaser gemeten vanaf waar de hak de grond raakt in een rechte lijn naar boven tot aan waar de hak de zool raakt; zoals in de afbeelding hieronder is weergegeven

     Heel Height Single Sole

    De plateau-hoogte wordt gemeten vanaf de onderzijde van de zool waar deze de grond raakt tot aan de bovenzijde van het plateau, de hoogte waar je voet op staat; zoals in de afbeelding hieronder is weergegeven

    Platform Height


    Loophoogte:

    De loophoogte is de 'echte' hakhoogte waarop je loopt. Deze berekenen we met de volgende 'formule':

    Hakhoogte - Plateau-hoogte = Loophoogte

    • Bij hakken zonder plateauzool is de hakhoogte dus hetzelfde als de loophoogte omdat er niets van de hakhoogte af wordt getrokken
    • Voor hakken met een plateauzool is de 'echte' hakhoogte waar je op loopt minder hoog omdat je voet namelijk op een plateau rust. Omdat de zool letterlijk is verhoogd, staat je voet dus ook stiekem iets hoger. De plateau-hoogte mag je dus van de hakhoogte aftrekken om de loophoogte te berekenen.

    In de volgende afbeelding een voorbeeld:

    Loophoogte

     


    Hakafstand:

      Hoe kan het dat sommige schoenen met een hak van 10 cm veel steiler lopen/hoger voelen dan een ander paar met dezelfde hakhoogte?

      Hoe hoog hakken 'voelen' heeft alles te maken met hoe steil ze zijn; de mate van steilheid wordt voornamelijk bepaald door:

      • De hakafstand
      • De hellingshoek

      Hakafstand (ook wel 'sprong')

      De hakafstand is de afstand tussen de hak en de loopzool (de helling van de binnenzool)

      Hakafstand_1

      Hoe korter de hakafstand is, hoe hoger de hak van de schoen voelt/hoe steiler de schoen loopt.

      Een steilere hak heeft een scherpere hellingshoek, en een 'lager' getal in graden (lees de uitleg over de hellingshoek voor meer informatie hierover)

      Waar je deze afstand precies moet meten is soms moeilijk te zeggen. Idealiter meet je deze ter hoogte van waar je voet op de zool staat (de loopzool), maar bij schoenen met een verborgen plateauzool kan je niet altijd goed zien op welke hoogte de loopzool zich bevindt.

      Uiteindelijk maak het niet preciés uit wáár je dit meet, als je dit maar steeds op dezelfde (relatieve) hoogte meet;

      • Dus meet je dit ter hoogte van de loopzool, meet dit dan altijd ter hoogte van de loopzool.
        Bij schoenen met een plateauzool hou je er dus rekening mee dat je deze meet ter hoogte van de bovenkant van de plateauzool, en bij schoenen zonder plateauzool je de meting dus wat lager doen
      • Meet je dit vanaf waar de hak de grond raakt tot aan waar de zool de grond raakt, doe dit dan altijd op die hoogte

       

      Je kunt het meten van de hakafstand eigenlijk het best toepassen wanneer je twee verschillende schoenen in dezelfde maat en met dezelfde loop/hakhoogte met elkaar vergelijkt.

      Vergelijk dus geen appels met peren door een maat 36 met een maat 40 te vergelijken; een maat 40 heeft een andere hakafstand dan dezelfde schoen in maat 36 omdat een voetmaat 40 nu eenmaal langer is, en de hak daarom ook op een andere afstand/hoogte zal staan dan bij maat 36. Verderop meer hierover!

      Bij het vergelijken van schoenen zie je namelijk het beste of de hakafstand hetzelfde is, of dat er een verschil in zit. Wanneer je de hakafstand gebruikt in een vergelijking is het belangrijkst om de volgende regel in je achterhoofd te houden:

      • Hoe korter de hakafstand, hoe hoger/steiler de hak van de schoen voelt

      In de volgende afbeelding een voorbeeld van de invloed van de hak afstand.
      De driehoek stelt de 'ruimte tussen' de hak en de loopzool/helling voor.

      • Beide hakken zijn 10 cm hoog

      Hak afstand

      Linker schoen:  Rechter schoen:
      • De hakafstand is 10 cm
      • De hellingshoek* is 135º
      • De hoek tussen de hak en de helling is 45º

      Zoals je ziet, loopt de helling van de rechter schoen veel rechter/steiler omlaag en is de hoek die bij de overgang wordt gemaakt een stuk scherper. De rechter schoen is dus steiler en de hak zal daarom ook hoger voelen.

      Samengevat:

      Als de hakafstand kleiner is, is de helling steiler en de hellingshoek scherper. De hak van schoenen met een kleinere hakafstand zullen dus ook hoger voelen.

      De schoenen in de afbeelding hieronder hebben beiden een hakhoogte van 12,7 cm en geen plateauzool.
      De schoenen zijn uitgelijnd zodat de zool en de hiel zich op dezelfde hoogte bevinden. De meting van de hakafstand is bij beide schoenen op dezelfde hoogte genomen.

      Hakafstand

      Welke schoen is steiler/voelt hoger?

      • Bij de pijltjes bovenaan is te zien dat de hakafstand van de rechter schoen (in het paars) in vergelijking korter is dan de hakafstand van de linker schoen (in het blauw).
        • De hak van de rechter schoen staat dus dichter bij de loopzool dan de hak van de linker schoen.
      • Ook zie je dat de helling van de linker schoen minder steil/recht naar beneden loopt dan de helling van de rechter schoen.

      "Technische" uitleg:

      Bij beide schoenen moet je voet vanaf een hoogte van 12,7 cm over de helling afdalen naar de loopzool die de grond raakt.

      • Omdat de hak van de linker schoen verder van de loopzool af staat, kan die afdaling over een langere afstand worden gemaakt.
      • De rechter schoen moet diezelfde afdaling in een kortere afstand maken omdat de hak dichter bij de tenen staat. Deze zal dus rechter naar beneden moeten lopen om op tijd (in die kortere afstand) de grond te raken.

      De rechter schoen zal daardoor dus ook een scherpere hellingshoek hebben en je voet zal dus een scherpere hoek maken waar deze de zool raakt.

      Dit is hetzelfde principe als uitgelegd bij de driehoeken hierboven!

      Natuurlijk geldt hierbij wel: hoe hoger een hak is, hoe dichter deze bij de tenen zal staan.

      Doordat je voet steiler in de schoen staat, staat je hiel hoger en (hemelsbreed) dichter bij de tenen. Omdat de hak onder je hiel moet blijven staan, moet de hak dus ook mee naar voren.

      De hellingshoek:

      De hellingshoek is de hoek die ontstaat bij de overgang van de helling van de binnenzool naar het platte deel van de zool. Hoe steiler de hakken zijn, hoe scherper die hoek zal zijn.

      Wat wij hier de hellingshoek noemen, wordt uitgedrukt in gradenº.

      Locatie hellingshoek

      De hakhoogte, plateau-hoogte, loophoogte en hakafstand hebben invloed op hoe steil de helling van de binnenzool loopt, en daarom dus ook invloed op de hellingshoek.

      Bij schoenen zonder hak is er geen hellingshoek* omdat je voet plat in de schoen staat, maar je kan dit ook aangeven als 180º; een gestrekte hoek.
      (*tenzij de voorkant van de schoen omhoog loopt, dan maak je in feite net als bij een hak ook een hoek, maar dan naar boven toe)

      Hoe hoger de loophoogte is én hoe dichter de hak bij de tenen staat (= hak afstand), hoe scherper de hoek zal zijn die je voet maakt.
      Een scherpe hoek heeft een lager getal dan een stompe hoek of gestrekte hoek (zie de afbeelding hieronder)

      De hakken die wij verkopen hebben nooit een hellingshoek van onder de 90º omdat de hak dan schuin onder de schoen zal moeten staan, en dat soort schoenen verkopen wij niet
      (als ze al bestaan, uitgezonderd van deze couture-stukken)

      Hoeken

       

        In de volgende afbeelding een voorbeeld van de hellingshoek bij verschillende soorten schoenen:
      Hellingshoek_1

       

      De volgende X-ray foto's laten zien wat er met de stand van je voeten gebeurt in verschillende soorten schoenen: 

      In de volgende X-ray afbeelding een voorbeeld van de toenemende scherpte van de hellingshoek bij verschillende soorten hakken:
      Zoals je ziet, wordt de hoek scherper naar mate de hakken hoger/steiler worden. De voet aan de rechterkant staat niet op hakken, maar daarbij is wel goed te zien hoe scherp de hoek bij de voet is.
       

      Hellingshoek X-ray Hellingshoek X-ray_2

       

       

       

      Hoe komt het nu eigenlijk dat je voeten bij het dragen van (steile) hakken zo'n pijn kunnen doen?

      Verdeling van je gewicht bij het dragen van hakken:

      Steile hakken kunnen op den duur voor pijn bij je voorvoet zorgen, dit komt omdat je gewicht voornamelijk wordt gedragen door je voorvoet. Bij het veel en langdurig dragen van hakken wordt je voorvoet dus overmatig belast.

      Gelukkig heeft Pleaser, met name bij de paaldans-/exotic schoenen en de Bikini- & Fitness Stage schoenen, rekening gehouden met onze dierbare voeten en de heels zó ontworpen dat de belasting op je (voor)voet zo minimaal mogelijk is (voor zover dit te minimaliseren is), maar je tóch hele indrukwekkende heels kan dragen ❤︎ 

      In de volgende afbeelding is goed te zien wat de verdeling van het gewicht is bij het wel- en niet dragen van hakken:

       Gewichtverdeling

      Zoals je in de afbeelding ziet, verplaatst de verdeling van het gewicht zich naar voren (richting je tenen) naarmate de hakhoogte toeneemt.
      Waar je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld bij afbeelding A: 50% voorvoet - 50% hiel, is de verdeling bij afbeelding C compleet het tegenovergestelde: 90% voorvoet - 10% hiel.

      Het is dus niet zo heel gek dat het veel en langdurig dragen van hakken pijn kan gaan doen bij je voorvoet; deze draagt namelijk bijna al het gewicht op een klein oppervlak.



      Zelf uitproberen hoe dit werkt?

      Ga maar eens op je tenen staan en kijk wat er gebeurt als je steeds iets verder omhoog gaat staan (de hak-hoogte neemt toe) en naar voren gaat staan (de hak afstand wordt kleiner)
      (doe dit wel veilig en hou je desnoods vast zodat je niet omvalt...)
      Als het goed is, zie je dat de hoek die je voet maakt steeds scherper wordt naar mate je steiler op je tenen staat. Als je kaarsrecht boven je voorvoet staat, maakt je voet een hoek van 90º
      Als je nóg verder naar voren gaat staan (en je voeten lenig genoeg zijn) maakt je voet een hoek die zelfs scherper (kleiner) is dan 90º
      Dit is goed te zien op deze X-Ray foto van een ballet danser die op diens tenen staat:

      X-ray

      Dus: hoe kleiner de hellingshoek is, hoe scherper deze is en hoe steiler je voeten staan

       


      Hakhoogten/loophoogten kunnen in de volgende categorieën worden ingedeeld: 

      1. Platte schoenen (hieronder vallen Flatforms ook)
        - Schoenen met een hakhoogte van minder dan 2 cm (1")
        - Schoenen met een plateauzool waarvan de loophoogte* niet hoger dan 2 cm (1") is

      2. Lage hakken (ook wel Kitten Heels genoemd)
        - Schoenen met een hakhoogte van 2 cm (1") tot 6 cm (2⅓")
        - Hakken met een plateauzool waarvan de loophoogte* tussen de 2 cm (1") en 6 cm  (2⅓") is

      3. Middelhoge hakken
        - Schoenen met een hakhoogte van 6 cm (2⅓") tot 8 cm (3⅕")
        - Hakken met een plateauzool waarvan de loophoogte* tussen de 6 cm (2⅓") en 8 cm (3⅕")  is

      4. Hoge hakken
        - Schoenen met een hakhoogte van 8 cm ( 3⅕") tot 12 cm (4¾")
        - Hakken met een plateauzool waarvan de loophoogte* tussen de   8 cm (3⅕") en 12 cm (4¾") is

      5. Zeer hoge hakken:
        - Schoenen met een hakhoogte van 12 cm (4¾") tot 17 cm (6¾")
        - Hakken met een plateauzool waarvan de loophoogte* tussen de  12 cm (4¾") en 17 cm (6¾") is

      6. Extreem hoge hakken: 
        - Schoenen met een hakhoogte vanaf 17 cm (6¾")

      * Bij modellen met een plateauzool is het dus belangrijker dat je naar de loophoogte kijkt en niet alleen naar de hakhoogte.

      scroll-trigger animate--slide-in"> Terug naar blog

      Reactie plaatsen

      Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

      NIEUW

      1 van 25