De hellingshoek en de belasting van je voet

Hoe komt het nu eigenlijk dat je voeten bij het dragen van (steile) hakken zo'n pijn kunnen doen?

Dit heeft vooral te maken met de hellingshoek en de verdeling van je gewicht op je voet/de belasting op je voet. Op deze pagina meer uitleg hierover

  Tip: Je kunt op de plaatjes klikken om ze te vergroten.

  Mocht je de volledige uitleg van alle specificaties willen lezen dan kan je dat op de volgende pagina vinden:

  Specificaties uitleg


  Hoe kan het dat sommige schoenen met een hak van 10 cm veel steiler lopen/hoger voelen dan een ander paar met dezelfde hakhoogte?

  Hoe hoog hakken 'voelen' heeft alles te maken met hoe steil ze zijn; de mate van steilheid wordt voornamelijk bepaald door:

  • De hakafstand
  • De hellingshoek

  Dit is de uitleg over wat de hellingshoek is. De uitleg over wat de hakafstand is kan je hier vinden


  De hellingshoek:

  De hellingshoek is de hoek die ontstaat bij de overgang van de helling van de binnenzool naar het platte deel van de zool. Hoe steiler de hakken zijn, hoe scherper die hoek zal zijn.
  Wat wij hier de hellingshoek noemen, wordt uitgedrukt in gradenº.

  Locatie hellingshoek

  De hakhoogte, plateau-hoogte, loophoogte en hak afstand hebben invloed op hoe steil de helling van de binnenzool loopt, en daarom dus ook invloed op de hellingshoek.

  Bij schoenen zonder hak is er geen hellingshoek* omdat je voet plat in de schoen staat, maar je kan dit ook aangeven als 180º; een gestrekte hoek.
  (*tenzij de voorkant van de schoen omhoog loopt, dan maak je in feite net als bij een hak ook een hoek, maar dan naar boven toe)

  Hoe hoger de loophoogte is én hoe dichter de hak bij de tenen staat (= hak afstand), hoe scherper de hoek zal zijn die je voet maakt.
  Een scherpe hoek heeft een lager getal dan een stompe hoek of gestrekte hoek (zie de afbeelding hieronder)

  De hakken die wij verkopen hebben nooit een hellingshoek van onder de 90º omdat de hak dan schuin onder de schoen zal moeten staan, en dat soort schoenen verkopen wij niet
  (als ze al bestaan, uitgezonderd van deze couture-stukken)

  Hoeken

   

  De hellingshoek kán worden berekend, dit doe je door te meten vanaf:

  Punt 1) waar de helling van de binnenzool recht afloopt naar punt 2) de overgang van de helling naar het platte deel van de zool, en vanuit daar tot punt 3) aan de voorkant van de rechte lijn die het platte deel van de zool maakt.

  Het precies berekenen van de hellingshoek is wat ingewikkelder om zelf thuis te doen, maar door puur te kijken naar hoe steil een helling afloopt en hoe scherp de hoek is bij punt 2) kan je al wel vrij goed inschatten hoe steil een schoen zal zijn. Bekijk dit altijd samen met de hakafstand; een kortere hakafstand zorgt ook voor een scherpere hellingshoek.

  Hellingshoek_1

  In de afbeelding hierboven hebben we bij twee verschillende pumps met dezelfde hakhoogte, en bij een enkellaarsje met plateauzool voorgedaan hoe de hellingshoek kan worden berekend als je een lijn trekt voor de helling van de zool en voor het platte deel van de zool.

  De linker pump heeft geen plateauzool en de afstand tussen de hak en de helling is bij deze pump korter dan bij de middelste pump. De afstand tussen de hak en de helling van de middelste pump is langer dan bij de linker pump, en deze pump heeft een verborgen plateauzool van 1 cm 

  Het enkellaarsje heeft een hakhoogte van 17,8 cm en een plateau-hoogte van 7 cm

   


  Verdeling van je gewicht bij het dragen van hakken:

  Steile hakken kunnen op den duur voor pijn bij je voorvoet zorgen, dit komt omdat je gewicht voornamelijk wordt gedragen door je voorvoet. Bij het veel en langdurig dragen van hakken wordt je voorvoet dus overmatig belast.

  Gelukkig heeft Pleaser, met name bij de paaldans-/exotic schoenen en de Bikini- & Fitness Stage schoenen, rekening gehouden met onze dierbare voeten en de heels zó ontworpen dat de belasting op je (voor)voet zo minimaal mogelijk is (voor zover dit te minimaliseren is), maar je tóch hele indrukwekkende heels kan dragen ❤︎ 

  In de volgende afbeelding is goed te zien wat de verdeling van het gewicht is bij het wel- en niet dragen van hakken:

   Gewichtverdeling

  Zoals je in de afbeelding ziet, verplaatst de verdeling van het gewicht zich naar voren (richting je tenen) naarmate de hakhoogte toeneemt.
  Waar je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld bij afbeelding A: 50% voorvoet - 50% hiel, is de verdeling bij afbeelding C compleet het tegenovergestelde: 90% voorvoet - 10% hiel.

  Het is dus niet zo heel gek dat het veel en langdurig dragen van hakken pijn kan gaan doen bij je voorvoet; deze draagt namelijk bijna al het gewicht op een klein oppervlak.

   

  Zelf uitproberen hoe dit werkt?

  Ga maar eens op je tenen staan en kijk wat er gebeurt als je steeds iets verder omhoog gaat staan (de hak-hoogte neemt toe) en naar voren gaat staan (de hak afstand wordt kleiner)
  (doe dit wel veilig en hou je desnoods vast zodat je niet omvalt...)
  Als het goed is, zie je dat de hoek die je voet maakt steeds scherper wordt naar mate je steiler op je tenen staat. Als je kaarsrecht boven je voorvoet staat, maakt je voet een hoek van 90º
  Als je nóg verder naar voren gaat staan (en je voeten lenig genoeg zijn) maakt je voet een hoek die zelfs scherper (kleiner) is dan 90º
  Dit is goed te zien op deze X-Ray foto van een ballet danser die op diens tenen staat:

  X-ray

  Dus: hoe kleiner de hellingshoek is, hoe scherper deze is en hoe steiler je voeten staan

  Inklapbare content

  Algemene informatie

  Wij importeren speciaal voor jou uit Amerika. De gemiddelde levertijd bedraagt 1 à 1½ week (binnen Nederland) maar dit kan ook wel eens langer zijn. Hou daar dus rekening mee!

  Let op:

  • Voor het retourneren (niet omruilen) van artikelen die speciaal voor jou op bestelling uit Amerika zijn geïmporteerd brengen wij bij per artikel* €25,- importeer-/porto-/invoerrecht-kosten in mindering op het terug te betalen bedrag
   • Dit zijn de daadwerkelijke kosten die zijn gemaakt voor het inkopen.
  • Van deze €25,- zetten wij €15,- om in een shop-tegoed. 
   • Zodra wij je retourzending in goede orde hebben ontvangen, zullen wij je shop-tegoed aan je toekennen
   • Je shop-tegoed is op onze website te verzilveren bij een volgende bestelling
   • Je shop-tegoed is niet inwisselbaar voor geld
   • Je tegoed is vanaf de datum van uitgave 12 maanden geldig
   • Indien je retourzending niet voldoet aan onze retourvoorwaarden en wij naast de importeer-/porto-/invoerrecht-kosten ook waardevermindering toepassen, vervalt je recht op shop-tegoed

  *Bij retournering van meerdere artikelen die wij hebben ingekocht bekijken we altijd per individuele situatie naar de kosten die zijn gemaakt. Het bedrag dat wij hierbij in mindering brengen en wat wij omzetten in shop-tegoed is dus afhankelijk van de daadwerkelijke kosten die wij hebben gemaakt.

  De kosten die wij in rekening brengen dekt enkel de kosten die zijn gemaakt voor het inkopen van de artikelen; er worden door ons zelf geen annuleringskosten of herbevoorradingskosten in rekening gebracht.

  We brengen deze kosten in rekening wanneer je:
  1) je bestelling wenst te annuleren vóór levering maar wij de bestelde artikelen al wel voor je hebben ingekocht
  2) je bestelling met ingekochte artikelen wenst te retourneren na ontvangst

  Het in rekening brengen van deze kosten zouden we liever niet hoeven doen, maar om de door ons onnodig gemaakte kosten te dekken én om het vele onnodig retourneren te ontmoedigen is dit helaas nodig gebleken (denk aan het milieu en denk liever iets langer na voordat je iets besteld)

  Bij een enkele omruiling vanwege een verkeerde maat brengen we deze kosten niet gelijk in rekening, in onze Algemene Voorwaarden en in ons Terugbetalings- & Retourbeleid kan je hier meer over lezen.

  Contact

  E-mail:

  info@kinky-shoes.nl

  Adres:
  (bezoek alleen op afspraak van maandag t/m vrijdag)

  Kinky-shoes & Party-shoes

  Thomas J. Witteroosstraat 18

  6827 AZ Arnhem (NL)

  KvK 743 520 16 |  BTW-id NL 002 366 589 B32

  Maatvoering

  Omgerekende maatvoering:

  Onze schoenen en laarzen komen uit Amerika en hebben de Amerikaanse maatvoering (1 inch = 2,54 cm). Onze Amerikaanse leverancier vermeldt zowel de US-maten (Amerikaanse schoenmaten) als omgerekende EU-maten* op de schoenendozen.

  *De West Europese maatvoering die wij in Nederland, België en overige EU-landen hanteren.

  De ervaring leert echter dat de omgerekende EU-maten die op de doos staan niet altijd juist zijn.
  Met name de grotere schoenmaten vallen veelal groter uit dan er staat vermeld op de schoenendoos. Om die reden hanteren wij bij grotere maten onze eigen omgerekende EU-maten en niet de EU-maten die op de dozen staan.

  Bestel de maat die je normaliter draagt, wij houden al rekening met hoe een model uitvalt (groot, klein of conform de maat).

  Indien deze afwijkt van de normale omgerekende maten, informeren we je hier expliciet over in de productbeschrijving.

   

  Hoe bereken ik de juiste maat voor mij?

  Bekijk hoe je je maat kan berekenen aan de hand van een omrekentabel op onze informatie pagina: "Hoe weet ik welke maat ik heb, en welke ik moet bestellen?"

  Indien je tussen 2 maten inzit, adviseren wij meestal om bij een gesloten/dicht model, zoals een pump of gesloten laars, de maat naar boven af te ronden. Bij een open model, zoals een sandaal, waarbij de tenen en/of hak 'open' zijn, adviseren we naar beneden af te ronden.

   

  Wel willen we je vriendelijk vragen om niet hetzelfde artikel in verschillende maten te bestellen om vervolgens de maten die niet passen te retourneren.

  Maar --> Neem liever contact met ons op zodat wij je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste maat. Mochten de schoenen uiteindelijk toch niet passen dan kan je deze altijd omruilen voor een andere maat.

  Het is vooral zonde van jouw en onze tijd en het geld om een artikel in meerdere maten te bestellen als je vooraf al weet dat een deel van die artikelen weer retour komt.

   

  Wat als ik een specifieke US-maat wil bestellen?

  Mocht je graag een specifieke US-maat willen bestellen omdat je weet welke Pleaser US-maat jij hebt, dan kan dit uiteraard: kies in dat geval voor de maat-optie waarin de US-maat staat die jij nodig hebt.

  Wij kopen altijd de US-maat die staat aangegeven in de maat-opties zoals in het volgende voorbeeld:

  Maat

  Vanaf US-maat 12 hebben we de maatvoering wat aangepast. Zo is:

  • US-12 -> EU-maat 42/43;
  • US-13 -> EU-maat 44;
  • US-14 -> EU-maat 45 enzovoorts.

  Bekijk hoe je je maat kan berekenen aan de hand van een omrekentabel op onze informatie pagina: "Hoe weet ik welke maat ik heb, en welke ik moet bestellen?"

  Uiteraard mag je ons altijd om advies vragen over welke maat je nodig hebt: info@kinky-shoes.nl

  Waar kan ik jullie maatvoering en omrekentabel vinden?

  Dit kan op de volgende twee manieren:

  Je kunt op elke pagina  (zowel op je mobiel als op een computer) aan de rechterzijde een horizontale knop vinden: Op de pagina van een product zelf kan je de omrekentabel bekijken door te klikken op "maattabel/maatvoering" boven de "Aan winkelwagen toevoegen" knop:
  Maattabel pagina's Maattabel/maatvoering

   

  Laars-afmetingen:

  We zijn bezig met het invoeren van de afmetingen van alle laarzen per maat zodat je in één oogopslag kan zien wat de kuitomvang, schacht-omvang en schacht-lengte/hoogte is van de geselecteerde maat. 

  Door de grote hoeveelheid laarzen in alle beschikbare maten duurt het eventjes voordat dit allemaal is ingevoerd, dus tot die tijd kan je de afmetingen in de Laars kuit-/schacht-omvang data sheet  opzoeken. Voor de uitleg hoe je dit doet; bekijk onze uitlegpagina

  Let op:

  Laat het ons weten als je zelf al rekening hebt gehouden met hoe een model uitvalt zodat het bestelde artikel niet twee maten te groot of te klein wordt ingekocht. Dit kan in de 'Speciale instructies' sectie in je winkelwagen:

  Speciale instructies winkelwagen

   

  Uiteraard mag je ons altijd om advies vragen over welke maat je nodig hebt:
  info@kinky-shoes.nl