De hak afstand

  Dit is een uitleg over wat de hakafstand van een schoen is. Mocht je de volledige uitleg van alle specificaties willen lezen dan kan je dat op de volgende pagina vinden:

  Specificaties uitleg

  Tip: Je kunt op de plaatjes klikken om ze te vergroten.

   Hoe kan het dat sommige schoenen met een hak van 10 cm veel steiler lopen/hoger voelen dan een ander paar met dezelfde hakhoogte?

   Hoe hoog hakken 'voelen' heeft alles te maken met hoe steil ze zijn; de mate van steilheid wordt voornamelijk bepaald door:

   • De hakafstand
   • De hellingshoek

   Dit is de uitleg over wat de hakafstand is. De uitleg over wat de hellingshoek is kan je hier vinden.


   Hakafstand (ook wel 'sprong')

   De hakafstand is de afstand tussen de hak en de loopzool (de helling van de binnenzool)

   Hakafstand_1

   Hoe korter de hakafstand is, hoe hoger de hak van de schoen voelt/hoe steiler de schoen loopt.

   Een steilere hak heeft een scherpere hellingshoek, en een 'lager' getal in graden (lees de uitleg over de hellingshoek voor meer informatie hierover)

   Waar je deze afstand precies moet meten is soms moeilijk te zeggen. Idealiter meet je deze ter hoogte van waar je voet op de zool staat (de loopzool), maar bij schoenen met een verborgen plateauzool kan je niet altijd goed zien op welke hoogte de loopzool zich bevindt.

   Uiteindelijk maak het niet preciés uit wáár je dit meet, als je dit maar steeds op dezelfde (relatieve) hoogte meet;

   • Dus meet je dit ter hoogte van de loopzool, meet dit dan altijd ter hoogte van de loopzool.
    Bij schoenen met een plateauzool hou je er dus rekening mee dat je deze meet ter hoogte van de bovenkant van de plateauzool, en bij schoenen zonder plateauzool je de meting dus wat lager doen
   • Meet je dit vanaf waar de hak de grond raakt tot aan waar de zool de grond raakt, doe dit dan altijd op die hoogte

    

   Je kunt het meten van de hakafstand eigenlijk het best toepassen wanneer je twee verschillende schoenen in dezelfde maat en met dezelfde loop/hakhoogte met elkaar vergelijkt.

   Vergelijk dus geen appels met peren door een maat 36 met een maat 40 te vergelijken; een maat 40 heeft een andere hakafstand dan dezelfde schoen in maat 36 omdat een voetmaat 40 nu eenmaal langer is, en de hak daarom ook op een andere afstand/hoogte zal staan dan bij maat 36. Verderop meer hierover!

   Bij het vergelijken van schoenen zie je namelijk het beste of de hakafstand hetzelfde is, of dat er een verschil in zit. Wanneer je de hakafstand gebruikt in een vergelijking is het belangrijkst om de volgende regel in je achterhoofd te houden:

   • Hoe korter de hakafstand, hoe hoger/steiler de hak van de schoen voelt

   In de volgende afbeelding een voorbeeld van de invloed van de hak afstand.
   De driehoek stelt de 'ruimte tussen' de hak en de loopzool/helling voor.

   • Beide hakken zijn 10 cm hoog

   Hak afstand

   Linker schoen:  Rechter schoen:
   • De hakafstand is 10 cm
   • De hellingshoek* is 135º
   • De hoek tussen de hak en de helling is 45º

   *Wat de hellingshoek is, wordt op deze pagina uitgelegd

   • De hakafstand is 7 cm
   • De hellingshoek is 125 º
   • De hoek tussen de hak en de helling is 35 º

   Zoals je ziet, loopt de helling van de rechter schoen veel rechter/steiler omlaag en is de hoek die bij de overgang wordt gemaakt een stuk scherper. De rechter schoen is dus steiler en de hak zal daarom ook hoger voelen.

   Samengevat:

   Als de hakafstand kleiner is, is de helling steiler en de hellingshoek scherper. De hak van schoenen met een kleinere hakafstand zullen dus ook hoger voelen.

   De schoenen in de afbeelding hieronder hebben beiden een hakhoogte van 12,7 cm en geen plateauzool.
   De schoenen zijn uitgelijnd zodat de zool en de hiel zich op dezelfde hoogte bevinden. De meting van de hakafstand is bij beide schoenen op dezelfde hoogte genomen.

   Hakafstand

   Welke schoen is steiler/voelt hoger?

   • Bij de pijltjes bovenaan is te zien dat de hakafstand van de rechter schoen (in het paars) in vergelijking korter is dan de hakafstand van de linker schoen (in het blauw).
    • De hak van de rechter schoen staat dus dichter bij de loopzool dan de hak van de linker schoen.
   • Ook zie je dat de helling van de linker schoen minder steil/recht naar beneden loopt dan de helling van de rechter schoen.

   "Technische" uitleg:

   Bij beide schoenen moet je voet vanaf een hoogte van 12,7 cm over de helling afdalen naar de loopzool die de grond raakt.

   • Omdat de hak van de linker schoen verder van de loopzool af staat, kan die afdaling over een langere afstand worden gemaakt.
   • De rechter schoen moet diezelfde afdaling in een kortere afstand maken omdat de hak dichter bij de tenen staat. Deze zal dus rechter naar beneden moeten lopen om op tijd (in die kortere afstand) de grond te raken.

   De rechter schoen zal daardoor dus ook een scherpere hellingshoek hebben en je voet zal dus een scherpere hoek maken waar deze de zool raakt.

   Dit is hetzelfde principe als uitgelegd bij de driehoeken hierboven!


   Inklapbare content

   Algemene informatie

   Wij importeren speciaal voor jou uit Amerika. De gemiddelde levertijd bedraagt 1 à 1½ week (binnen Nederland) maar dit kan ook wel eens langer zijn. Hou daar dus rekening mee!

   Let op:

   • Voor het retourneren (niet omruilen) van artikelen die speciaal voor jou op bestelling uit Amerika zijn geïmporteerd brengen wij bij per artikel* €25,- importeer-/porto-/invoerrecht-kosten in mindering op het terug te betalen bedrag
    • Dit zijn de daadwerkelijke kosten die zijn gemaakt voor het inkopen.
   • Van deze €25,- zetten wij €15,- om in een shop-tegoed. 
    • Zodra wij je retourzending in goede orde hebben ontvangen, zullen wij je shop-tegoed aan je toekennen
    • Je shop-tegoed is op onze website te verzilveren bij een volgende bestelling
    • Je shop-tegoed is niet inwisselbaar voor geld
    • Je tegoed is vanaf de datum van uitgave 12 maanden geldig
    • Indien je retourzending niet voldoet aan onze retourvoorwaarden en wij naast de importeer-/porto-/invoerrecht-kosten ook waardevermindering toepassen, vervalt je recht op shop-tegoed

   *Bij retournering van meerdere artikelen die wij hebben ingekocht bekijken we altijd per individuele situatie naar de kosten die zijn gemaakt. Het bedrag dat wij hierbij in mindering brengen en wat wij omzetten in shop-tegoed is dus afhankelijk van de daadwerkelijke kosten die wij hebben gemaakt.

   De kosten die wij in rekening brengen dekt enkel de kosten die zijn gemaakt voor het inkopen van de artikelen; er worden door ons zelf geen annuleringskosten of herbevoorradingskosten in rekening gebracht.

   We brengen deze kosten in rekening wanneer je:
   1) je bestelling wenst te annuleren vóór levering maar wij de bestelde artikelen al wel voor je hebben ingekocht
   2) je bestelling met ingekochte artikelen wenst te retourneren na ontvangst

   Het in rekening brengen van deze kosten zouden we liever niet hoeven doen, maar om de door ons onnodig gemaakte kosten te dekken én om het vele onnodig retourneren te ontmoedigen is dit helaas nodig gebleken (denk aan het milieu en denk liever iets langer na voordat je iets besteld)

   Bij een enkele omruiling vanwege een verkeerde maat brengen we deze kosten niet gelijk in rekening, in onze Algemene Voorwaarden en in ons Terugbetalings- & Retourbeleid kan je hier meer over lezen.

   Contact

   E-mail:

   info@kinky-shoes.nl

   Adres:
   (bezoek alleen op afspraak van maandag t/m vrijdag)

   Kinky-shoes & Party-shoes

   Thomas J. Witteroosstraat 18

   6827 AZ Arnhem (NL)

   KvK 743 520 16 |  BTW-id NL 002 366 589 B32

   Maatvoering

   Omgerekende maatvoering:

   Onze schoenen en laarzen komen uit Amerika en hebben de Amerikaanse maatvoering (1 inch = 2,54 cm). Onze Amerikaanse leverancier vermeldt zowel de US-maten (Amerikaanse schoenmaten) als omgerekende EU-maten* op de schoenendozen.

   *De West Europese maatvoering die wij in Nederland, België en overige EU-landen hanteren.

   De ervaring leert echter dat de omgerekende EU-maten die op de doos staan niet altijd juist zijn.
   Met name de grotere schoenmaten vallen veelal groter uit dan er staat vermeld op de schoenendoos. Om die reden hanteren wij bij grotere maten onze eigen omgerekende EU-maten en niet de EU-maten die op de dozen staan.

   Bestel de maat die je normaliter draagt, wij houden al rekening met hoe een model uitvalt (groot, klein of conform de maat).

   Indien deze afwijkt van de normale omgerekende maten, informeren we je hier expliciet over in de productbeschrijving.

    

   Hoe bereken ik de juiste maat voor mij?

   Bekijk hoe je je maat kan berekenen aan de hand van een omrekentabel op onze informatie pagina: "Hoe weet ik welke maat ik heb, en welke ik moet bestellen?"

   Indien je tussen 2 maten inzit, adviseren wij meestal om bij een gesloten/dicht model, zoals een pump of gesloten laars, de maat naar boven af te ronden. Bij een open model, zoals een sandaal, waarbij de tenen en/of hak 'open' zijn, adviseren we naar beneden af te ronden.

    

   Wel willen we je vriendelijk vragen om niet hetzelfde artikel in verschillende maten te bestellen om vervolgens de maten die niet passen te retourneren.

   Maar --> Neem liever contact met ons op zodat wij je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste maat. Mochten de schoenen uiteindelijk toch niet passen dan kan je deze altijd omruilen voor een andere maat.

   Het is vooral zonde van jouw en onze tijd en het geld om een artikel in meerdere maten te bestellen als je vooraf al weet dat een deel van die artikelen weer retour komt.

    

   Wat als ik een specifieke US-maat wil bestellen?

   Mocht je graag een specifieke US-maat willen bestellen omdat je weet welke Pleaser US-maat jij hebt, dan kan dit uiteraard: kies in dat geval voor de maat-optie waarin de US-maat staat die jij nodig hebt.

   Wij kopen altijd de US-maat die staat aangegeven in de maat-opties zoals in het volgende voorbeeld:

   Maat

   Vanaf US-maat 12 hebben we de maatvoering wat aangepast. Zo is:

   • US-12 -> EU-maat 42/43;
   • US-13 -> EU-maat 44;
   • US-14 -> EU-maat 45 enzovoorts.

   Bekijk hoe je je maat kan berekenen aan de hand van een omrekentabel op onze informatie pagina: "Hoe weet ik welke maat ik heb, en welke ik moet bestellen?"

   Uiteraard mag je ons altijd om advies vragen over welke maat je nodig hebt: info@kinky-shoes.nl

   Waar kan ik jullie maatvoering en omrekentabel vinden?

   Dit kan op de volgende twee manieren:

   Je kunt op elke pagina  (zowel op je mobiel als op een computer) aan de rechterzijde een horizontale knop vinden: Op de pagina van een product zelf kan je de omrekentabel bekijken door te klikken op "maattabel/maatvoering" boven de "Aan winkelwagen toevoegen" knop:
   Maattabel pagina's Maattabel/maatvoering

    

   Laars-afmetingen:

   We zijn bezig met het invoeren van de afmetingen van alle laarzen per maat zodat je in één oogopslag kan zien wat de kuitomvang, schacht-omvang en schacht-lengte/hoogte is van de geselecteerde maat. 

   Door de grote hoeveelheid laarzen in alle beschikbare maten duurt het eventjes voordat dit allemaal is ingevoerd, dus tot die tijd kan je de afmetingen in de Laars kuit-/schacht-omvang data sheet  opzoeken. Voor de uitleg hoe je dit doet; bekijk onze uitlegpagina

   Let op:

   Laat het ons weten als je zelf al rekening hebt gehouden met hoe een model uitvalt zodat het bestelde artikel niet twee maten te groot of te klein wordt ingekocht. Dit kan in de 'Speciale instructies' sectie in je winkelwagen:

   Speciale instructies winkelwagen

    

   Uiteraard mag je ons altijd om advies vragen over welke maat je nodig hebt:
   info@kinky-shoes.nl